Categories:

Kombinationen musikframträdande och föredrag blev ett uppskattat arrangemang.

Polska institutet firade tillsammans med och Gustav Vasa-föreningen att det är 450 år sedan Katarina Jagellonica kröntes till Sveriges drottning genom sitt giftermål med Johan III, son till Gustav Vasa.  Parets dotter Isabella är begravd i domkyrkan i den vackra tumban som är så unik för sin utformning med en porträttlik skulpterad helfigur på locket. Hon föddes under parets fångenskap på Gripsholm.

Samtidigt som Katarinas kröning firas så är det 200-årsminnet av kompositören Stanisław Moniuszkos födelse, en mycket uppskattad kompositör i Polen, dock ej så känd i Sverige; han skrev både sånger, operor och andra verk.

Operasångerskan Marzena Frankowska och pianisten Marek Mazur framförde ett antal vackra sånger och arior av kompositören och fick uppskattande applåder.

 

 

Därefter föredrog Eva Mattsson, författare och konsthistoriker, om Katarina Jagellonicas biografi som hon beskriver i boken Furstinnan.

En kopia av Katarinas klänning som ogift fanns att beskåda. Originalet finns på en målning och som med stor sannolikhet är en riktig bild av drottningen innan giftermålet.

Polska institutet var mycket nöjda med arrangemanget, och vi hade mycket god hjälp av kommunens tekniker med ljud och ljus.

Monika Bertilsson

Tags:

Comments are closed