Warning: The magic method Hugeit_Slider::__sleep() must have public visibility in /customers/0/8/3/gustavvasa.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 212 Warning: The magic method Hugeit_Slider::__wakeup() must have public visibility in /customers/0/8/3/gustavvasa.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 214 Reformationens grundfundament byggdes i Strängnäs – Gustav Vasa-föreningen

Categories:

Efter att tv-programmet På Spåret ställt en fråga om Olaus Petris betydelse för Sverige läste vi med glädje Åke Wredéns spalt i Strengnäs Tidning den 23 januari 2017, betitlad ”Två år hos Luther, sex år i Strängnäs” där han bekräftade det som vi redan vet, att reformationens vagga ligger i Strängnäs och Olaus Petris stora betydelse för denna.

Gustav Vasa samarbetade, utan egna religiösa motiv, med Olaus Petri och gjorde honom till kansler. Men, Gustav Vasa var en nyckfull maktperson och även Olaus Petri föll i onåd. Gustav Vasa utnyttjade/samarbetade med kyrkans män. Samtidigt lät han riva katolska kloster i bl a Strängnäs, och dess tegel mm användes till uppförandet av Gripsholms Slott i Mariefred.  Men det är en annan sida av Strängnäs historia.

I samband med vår kontakt med Jonas Jonson, biskop emeritus, rekommenderade han boken ”Gutenberg-Galaxens Nova” av Nina Burton som ännu en referens och fördjupning från denna tid i historien. Denna oerhört intressanta bok ger också en förnämlig inblick i ”1500-talets medierevolution”.

Tags:

Comments are closed