Warning: The magic method Hugeit_Slider::__sleep() must have public visibility in /customers/0/8/3/gustavvasa.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 212 Warning: The magic method Hugeit_Slider::__wakeup() must have public visibility in /customers/0/8/3/gustavvasa.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 214 Olaus – krönikespelet – Gustav Vasa-föreningen

Categories:

Olaus Petri och Gustav Vasa Foto: Stefan Öberg

Olaus Petri och Gustav Vasa
Foto: Stefan Öberg

”Olaus – krönikespelet” är en dramatisk 1500-talsberättelse om smedsonen Olof Petersson från Örebro och hans liv bland annat i Strängnäs domkyrka. 
Spelet är specialskrivet av Ingemar Söderström reformationsåret 2017.

Så här berättar Ingemar Söderström om spelets tillkomst:
I min research inför skrivandet av spelet har jag sett en Gustav Vasa med betydligt mer intressant/komplex personlighet än i olika generaliserande bedömningar jag tidigare mött. Den källa jag funnit särskilt intressant är hans egna brev: ’Konung Gustaf den förstes registratur’ (29 band för tiden från början som riksföreståndare 1521 till 1560 när han avlider). Här behandlas heta frågor om utrikes relationer såväl som högst lokala tvister, ibland med korta och eftertryckliga besked, ibland i långa resonemang, inte sällan med tydliga uttryck för snabba (med den tidens kommunikationsförutsättningar) reaktioner med ett känsloengagemang som inte står Trumps långt efter. (Jag vill låta jämförelsen stanna vid detta!) I sin kröningspredikan 1528 ger Olaus Petri (modigt) en, som det visar sig, befogad varning för de risker som följer med den stora makt kungen ges: ”Konungs välde är nu ett ganska stort tillfälle till att falla ifrån Guds fruktan, uti högmod och överdådighet…. Han skall ej förhäva sig över sina bröder, ej tyrannisera och kuva dem, utan så skicka sig mot var och en sin nästa och undersåte, som han ville att han skulle skicka sig emot honom om han vore undersåten, och den andre vore konungen.”

Tags:

Comments are closed