Warning: The magic method Hugeit_Slider::__sleep() must have public visibility in /customers/0/8/3/gustavvasa.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 212 Warning: The magic method Hugeit_Slider::__wakeup() must have public visibility in /customers/0/8/3/gustavvasa.se/httpd.www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 214 Två anrika bibliotek i Strängnäs – Gustav Vasa-föreningen

Categories:

Roggebiblioteket

Roggeborgen intill Strängnäs domkyrka byggdes ursprungligen som bostad åt biskopen Kort Rogge (d. 1501).  I byggnaden finns idag Roggebiblioteket (Strängnäs stifts- och läroverksbibliotek), som sedan 1968 är en del av Kungliga biblioteket. I Roggeborgen hade Strängnäs gymnasium och läroverk sin verksamhet från 1626 till 1935. Högst upp i huset hittar du Rikssalen, läroverkets aula, som fick sitt nuvarande utseende mot slutet av 1800-talet.

DSC00104 (kopia)-1

Biblioteket omfattar ca 70 000 volymer. Här finns bl.a. sällsynta verk från boktryckarkonstens barndom, medeltida brev, musiktryck, handskrifter, kartor och dissertationer (äldre avhandlingar).

Efter införlivandet i KB 1968 har samlingarna i Roggebiblioteket växt genom ett flertal donationer. Den sista – och kanske viktigaste – var familjen Wrangels boksamling från Säby gård, Aspö, som kom till biblioteket 2006. Detta vackra herrgårdsbibliotek rymmer omkring 5000 volymer, daterade från 1400-tal till 2000-tal.

I Roggeborgen finns också Kungliga bibliotekets bokbinderi, som förser böcker och tidskrifter med skyddsomslag.

Roggebiblioteket är framför allt ett forskningsbibliotek, men kan i viss utsträckning ta emot grupper för visningar. Kontakta ansvarig bibliotekarie Elin Andersson på e-post info@kb.se eller telefon 010-709 30 00

Man kan också följa Roggebiblioteket på Instagram för glimtar av samlingen: @roggebiblioteket

Hemsida hittar du här: https://www.kb.se/besok-och-anvand/roggebiblioteket.html

Domkyrkobiblioteket

Strängnäs domkyrkobibliotek består av ca 2000 volymer och har sitt ursprung i senmedeltiden. De äldsta böckerna i samlingen kom till domkyrkan genom donationer från biskopar, präster och privatpersoner. Med tiden utökades samlingen genom inköp och gåvor. En stor del av biblioteket består av bokliga krigsbyten som tagits från jesuitkollegier, kloster och privata bibliotek på kontinenten under 1600-talets krig. Under Johannes Matthiaes tid som biskop i Strängnäs (1643–64) hade biblioteket sin storhetstid. Johannes Matthiae har också sin gravplats i bibliotekskoret.

Domkbibl

Domkyrkobiblioteket är det enda i sitt slag i Norden som finns kvar i sin ursprungliga miljö. Om du vill besöka biblioteket, kontakta Elin Andersson på e-post elin.u.andersson@svenskakyrkan.se eller telefon 010-709 30 88.

Hemsida hittar du här: https://www.svenskakyrkan.se/strangnas/domkyrkobiblioteket-

Tags:

Comments are closed