Categories:

De som inte kom missade verkligen en innehållsrik kväll med tre härliga elever från Europaskolan som var och en på sitt sätt med stort engagemang och pedagogisk förmåga verkligen bjöd på en innehållsrik kväll. Kan bara konstatera att var och en av eleverna på ett naturligt och engagerat sätt redogjorde för sina arbeten.
Gunnar Elworth interfolierade varje presentation med att presentera respektive elev.

Felicia Nyman inledde med sitt arbete om Kalmarunionen. Hon hade koncentrerat sig spänningarna och motsättningarna mellan unionskungarna och de svenska riksföreståndarna samt de interna svenska striderna mellan riksföreståndaren, biskopar, bönder, borgare och riksråd. Hon lyfte särskilt fram Strängnäsbiskoparna Thomas Simonson med Frihetssången och därmed bergsmannen och frihetskämpen Engelbrekt samt biskop Kort Rogge som även kom att betyda så mycket för Strängnäs. En mycket givande och uppskattad presentation av Felicia.

Emma Bergkvist presenterade sitt arbete om Gustav Vasas dotter Cecilia, en viljestark person som flera gångar agerade på ett sätt som inte överensstämde med dåtidens konvenans. Emma konstaterade att med dagens språkbruk skulle prinsessans nog betraktats som en ”partytjej” som dessutom verkligen levde över sina finansiella tillgångar bl.a. i England som hon tvingades att fly ifrån p.g.a. stora skulder. Cecilia kom tillbaka till Sverige, Arboga, och kom även att ägna sig åt sjöröveri delvis mot sina engelska borgenärer.

Klara Ingemarsson gjorde en spännande exposé över Erik XIV. Var han en utpräglad renässansfurste á la Machiavelli eller led han av någon form av sinnessjukdom? Klara kom fram till att han var både ock. Hon lyfte fram faderns extrema misstänksamhet samt psykiska problem hos flera släktingar bl.a. en yngre broder.  Hon exemplifierade även med Eriks mord på Sturarna i Uppsala slott, Eriks förvirringar, striderna med brodern Johan, fängelsevistelsen på Gripsholms Slott, relationerna med ”lite Karin” och Göran Person som hans nemesis. Karin avslutade med Eriks död, den antagna förgiftningen med arsenik i den ”berömda” ärtsoppan.

Stort och varmt tack till dessa tre tjejer som med sina resp. presentationer verkligen lyste upp höstmörkret för alla oss historieintresserade. Skall bli intressant, spännande och lärorikt att få ta del av era uppsatser.

Tags:

Comments are closed